Trivselregler

Styrelsens uppgift
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivselfrågorna
Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen.
Alla är skyldiga att rätta sig efter trivselreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!

För vem gäller reglerna
Trivselreglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare, även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende, andrahandshyresgäster eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten.
Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och därför har vi några enkla trivselregler. Om dessa följs bidrar vi till en bra grannsämja och att vårt område ser snyggt och attraktivt ut.
Vi slipper onödiga kostnader och ett välskött hus ger dessutom våra lägenheter ett högre värde.
Utöver dessa trivselregler gäller föreningens stadgar som finns på föreningens hemsida

För god trivsel
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen annars fastighetsskötarfirman eller jourfirma enligt anslag på anslagstavlan i porten. Tänk på att ärenden som inte är akuta kan komma att faktureras anmälaren.

Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering, släpp inte in någon okänd person i fastigheten.

Balkong, uteplats
På grund av brandrisken är det ej tillåtet att använda  gasol- eller kolgrill på balkongen.
Terrasslägenheterna på bottenplan och högst upp får använda gasolgrill, och på gården är det tillåtet att använda kolgrill. Ni som har terasslägenheter på bottenplan tänk på att dra ut grillen en bit ut från huset så det inte kommer upp rök i lägenheterna ovanför er lägenhet. Du är ansvarig för grillen så länge grillen är varm. Tänk på att ta hand om kolet, det är ej tillåtet att hälla ut detta i rabatterna.
Mattor, filtar, dukar och annat skakar du av på gården, inte på balkongen. Placera dina blomlådor på insidan av balkongräcket för att undvika läckage och ras.
Det är inte tillåtet utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad/balkongräcke eller tak.
Det är inte tillåtet att borra i fasaden för att sätta upp tex. belysning

Rökning
Rökning i trapphuset och andra gemensamma utrymmen är inte tillåten. Detsamma gäller att kasta fimpar på marken utanför våra portar eller från balkongerna.
Tänk på att röken från balkongen ofta drar rakt in i någon av grannlägenheternas öppna fönster eller balkongdörr. Då det är återvinnings från frånluften kan även inomhusrökning sprida sig i lägenheterna

Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning.

Gård och lekplatser
Vi hjälps åt att skapa trivsel och hålla ordning i vår utemiljö och uppmanar våra barn att ta vara på sina leksaker.

Cyklar och mopeder
Cyklar skall förvaras i de särskilda utrymmen som föreningen anvisar, i cykelrum och i cykelställ.
På grund av att trapphus är utrymningsvägar och vägen för brandkår/sjukvårdspersonal att nå nödställda får inga barnvagnar, cyklar eller dylikt förvaras i trapphusen. För att underlätta städning i trapphusen ber vi dig ha din dörrmatta på insidan av din lägenhetsdörr.

Mopeder är ej tillåtet att ställa upp i cykelrum /barnvagnsrum eller annat utrymme på grund av brandrisken

Brandvarnare
Testa funktionen på brandvarnaren regelbundet genom att trycka in testknappen. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för underhållet av brandvarnaren.

Trapphus och allmänna utrymmen
Eftersom trapphuset är en utrymningsväg om olyckan skulle vara framme t.ex. vid brand. Därför är det ej tillåtet att förvara personliga saker i trapphuset. Saker som är placerade där kommer att lappas och sedan tas hand om. Dessa saker kan återfås mot en kostnad.

Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn.
Tänk på att ditt golv är grannens tak. Det är därför viktigt att du t.ex. inte låter TV, radio eller stereo stå på för högt. Detta är särskilt viktigt mellan kl. 22.00 och 07.00, då vi bör iaktta ”största möjliga tystnad”.
Vi vill alla ha det fint i lägenheterna. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Detta görs på vardagar mellan kl. 08.00 och 20.00 samt lördagar och söndagar mellan kl.10.00–18.00.
Har Du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om Du tror att Du stör.

Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Du svarar endast för underhåll av lägenhetens inre delar. Föreningen svarar för det yttre underhållet.
Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar.
Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen, läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen för godkännande innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid.
Ändring av ventilationen och luftflöde får inte ske då det påverkar husets ventilation. Du är skyldig att kontakta styrelsen om ni vill ändra något som t.ex. byte av spiskåpa.

Avflyttning
Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum.
Glöm inte att lämna kvar dessa trivselregler till den som övertar din lägenhet.
Dessa trivselregler har antagits av styrelsen den 2 februari 2015 att gälla fr.o.m. denna dag och gäller från det datumet tills nya regler utdelats.